Gamle (jule)sanger om igjen

ANMELDELSE
Publisert 27/12/22

Jula er her!

Omtale: Jula er her!

Tittel: Jula er her!
Tegning: Diverse illustratører
Tekst:
Diverse forfattere
År: 2022
Sider:
171
Forlag:
Samlaget
Format: Bok med harde permer
ISBN: 978-82-340096-4-8

Det Norske Samlaget har samlet bidrag fra de siste årenes «Barnas juleroser» i boken Jula er her!. Resultatet er en illustrert julebok som ikke hever seg over gjennomsnittet.

Det Norske Samlaget gir denne høsten ut boken Jula er her!, som er en samling av illustrerte julefortellinger og korte tegneserier tidligere publisert i utgaver av juleheftet «Barnas juleroser» i tiden 2018–21. Ideen er god, men det er mange trekk ved denne utgivelsen som gjør at den ikke er så mye å hoppe i taket for. Julen er som kjent en tradisjonsrik tid, og det skal vise seg at det å produsere kunst ment for et julehefte kanskje ikke er den beste måten å frembringe nye og originale fortellinger for barn på. Men enkelte gullkorn finner vi heldigvis allikevel.

Illustrasjon Jens Kristensen.
Illustrasjon Jens Kristensen.

Tradisjon versus kunst

For de aller fleste som elsker julen på en eller annen måte, er gjentakelsene og tanken om at det skal være som det alltid har vært, noe av det som er den store gleden ved høytiden. Men er det ikke akkurat det motsatte vi elsker når det kommer til kunstopplevelser? Overraskelsene, nyvinningene, bruddene med tradisjonen er det som fører også illustrasjonskunsten videre. Og norske illustrerte barnebøker er kjent for nettopp dette, at de ligger et hakk foran, at illustrasjonene ikke bare skal fylle ut en skrevet fortelling, men også står ut og blir utviklet som selvstendig kunstart.

I Jula er her! finner vi tekster og fortellinger av kjente forfattere som Helene Uri, Simon Stranger, Ruth Lillegraven, Maja Lunde og Arne Svingen. Fortellingene er illustrert av bl.a. Inga H. Sætre, Nora Brech, Kristian Krohg-Sørensen og Svein Nyhus. Mari Kanstad Johnsen, Jenny Jordahl, Kaia Dahle Nyhus, Nora Dåsnes og Tegnehanne bidrar med både tekst og illustrasjoner. Mange kjente navn, mange dyktige folk, og dermed skulle man forvente at denne samlingen også hevet seg over gjennomsnittet. Men så gjør den altså ikke det.

Illustrasjon av Kari Stai.
Illustrasjon av Kari Stai.
Illustrasjon Nora Brecht.
Illustrasjon Nora Brecht.

Et variert tilfang av bidrag

Kanskje er det ikke bidragsyterne det er noe «feil» med, men konseptet og formatet. De fleste av bidragene i denne boken er skrevne fortellinger som går over cirka ti sider, ledsaget av to til fem illustrasjoner. Disse illustrasjonene tar ca. en halv side, og de gjengir gjerne scener og situasjoner som forekommer i den skrevne fortellingen. Dette er et veldig tradisjonelt konsept for hvordan man illustrerer lengre fortellinger, og illustrasjonene oppleves mest som veiledninger, stemningsskapere og identitetsmarkører for teksten.

Dette innbyr ikke til de store utskeielsene eller utfoldelsene for illustratørene, og de får dermed ikke vist seg ordentlig. Bedre er det når de får boltre seg på en hel side, som f.eks. Nora Brech, som pøser på med fargesprakende juletrær til Harald Nortuns fantasifulle og morsomme fortelling «Det året vi ikkje hadde råd til juletre», og Øyvind Torseters helside til Ruth Lillegravens nydelige dikt «Eit juletre». Her er det som om poesien og nytenkingen i diktet har smittet over på illustrasjonen, og begge deler gir oss et nytt blikk på julen og juletreet som fenomen. Men en generell opplevelse av denne boken er at selv ikke de mest erfarne, vidgjetne og nyskapende illustratørene har greid å fylle sine få sider med skikkelig julekrutt. Mari Kanstad Johnsens lille tegneserie «Julenatt» er søt, men har ikke så mye å formidle. Nora Dåsnes’ (som i høst fikk Nordisk Råds litteraturpris for barn og ungdom) «Julegrantenning» er en tegneserie med et eldgammelt plot: De som hater julen, er egentlig triste og ensomme mennesker, og de må vi inkludere i et fellesskap. Tegnehannes ganske enkle serie om hva Nissemor gjør mens Nissefar deler ut gaver, er imidlertid morsom på den måten bare Tegnehanne kan gjøre det, og samarbeidet mellom forfatter Bjørn F. Rørvik og tegner Eivind Gulliksen har resultert i flere ruter med ganske morsomme og originale julevitser.

Siden dette er en samling med bidrag fra de siste års julehefter, er det selvsagt med noen bidrag som handler om det triste fenomenet koronajul. Det er merkelig å oppleve at historier som bare for et år eller to siden var hyperaktuelle og sikkert nødvendige for mange, plutselig fremstår som uinteressante og utdaterte.

Tekst og tegning av Eivind Gulliksen
Tekst og tegning av Eivind Gulliksen

Jula er her! er i det minste en samling med en god variasjon i bidragene. Her er tegneserier, vitser, dikt og fortellinger til høytlesning. Alle i familien kan nok finne noe som gir dem julestemning og glede på et eller annet plan. Men de som ønsker å gi barna og seg selv en skikkelig kunstopplevelse, bør nok søke seg til andre deler av det illustrerte barnebokfeltet.